Instruirea și formarea cadrelor didactice
Un seminar-practicum a fost desfășurat la 10 februarie 2024 la IPLT „Gaudeamus”. Tema de lucru a instituției, declarată pentru acest an de studii „ Monitorizarea asigurării calității educației în unitatea școlară prin abordarea diferențiată și individualizată a procesului educațional și prin aplicarea educației STEM/STEAM/STREAM la ore” a fost prezentată în toate activitățile desfășurate.
Obiectivele practicumului - instruirea și formarea cadrelor didactice, reperarea aspectelor teoretice ale problemei de lucru pentru acest an de studii; identificarea domeniilor de studii din cadrul disciplinelor școlare la care se pot aplica proiecte STEM/STEAM; analiza și extinderea posibilităților instituției pentru implementarea proiectlor STEM/STEAM și diseminarea de practici bune din domeniile implementate au fost realizate cu success!
Formatorii Ponomari Tatiana, Țucanov Diana, Maxian Mariana, Guriță Elena, Traistă Maria, Simion Vasile, Olari Victoria, Galeru Tatiana, Cazacliu Gheorghe, Caisîm Tatiana, Repalov Tatiana, Chiriac Sergiu au depus efort pentru a face utile și interesante activitățile din cadrul practicumului.
Alături de profesori au lucrat și elevii, care au făcut activitățile mai emoționante (minunatul spectacol din cadrul lecției interdisciplinare prezentate de Mariana Maxian), mai atractive (bravo experților de la trainingul făcut de Elena Guriță, celor din proiectele prezentate de Tatiana Caisîm și de Tatiana Galeru), mai pline de viață (elevii din clasele 5 G-3 la ora de limbă rusă cu Tatiana Repalov; din clasele 7 G-2 și 7 G-5 la ora de informatică cu Vasile Simion), mai practice (elevele Țicanov Ilinca și Domnica, din proiectul deosebit cu Diana Țucanov).
Cu o foarte mare atenție și cu un grad sporit de creativitate au acționat și moderatorii celor 4 grupe de lucru Calalb Mariana, Ceban Lilia, Donțu Valentina, Eni Tatiana și Cîrnaț Maria. Activitățile au fost analizate de toți cei prezenți, iar impresiile și aprecierile au fost prezentate cantitativ și calitativ la debrifarea din finalul seminarului, fiind însoțite de poze din cadrul orelor și diagrame cu răspunsurile celor care au asistat.
Alături de cei peste 50 de profesori din liceu au fost și invitații – profesori din liceele din municipiu, reprezentanții DGETS. Pentru aceasta le exprimăm recunoștința noastră.
Totalurile le-a făcut directorul interimar dna Gangan Zinaida care a înmânat certificatele formatorilor și a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare.
Directorul adjunct Ponomari Tatiana, responsabil de activitatea științifico-metodică a cadrelor didactice, a exprimat recunoștință făță de toți formatorii și moderatorii din acest practicum și a expus speranța că la Parada Proiectelor STEM/STEAM din mai 2024 vor apărea și mai multe materiale inspirate din acele minunate activități la care s-a asistat.
Bravo, „Gaudeamus”!